واحد استحصال گازکربنیک از دودکش واحد بخار نیروگاه بعثت


اين شركت با تكيه بر دانش فني خود توانست براي اولين بار در ايران واحد بازيافت گاز كربنيک از دودكش نيروگاه بعثت را راه اندازي نمايد. پروژه استحصال گاز كربنيک با ظرفیت ۲/۱ تن در ساعت، معادل  ۵۰/۴ در شبانه روز با خلوص ۹۹/۹٪ در نیروگاه بعثت، به منظور بازیافت گاز كربنيک حاصل از محصولات احتراق واحد های نیروگاه، احداث گردیده است. اجرای این پروژه با رویکردی کاملا زیست محیطی به منظور کاهش گازهای گلخانه‌ای انجام گرفت، که درپی اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها اجرای آن علاوه بر بعد زیست محیطی دارای مزیت اقتصادی بسیار بالایی گشته است. تکنولوژی بومي بکار رفته در این پروژه؛ دارای ویژگی هایی منحصر به فرد است كه بعضاً در دنیا بی نظیر بوده و برای اولین بار در ایران و جهان بکار گرفته شده است. در این پروژه سعی گردیده با رويكرد كاهش مصرف انرژي علاوه بر افزايش ارزش زیست محیطی پروژه ، قیمت تمام شده هر کیلوگرم گازكربنيک نيز کاهش یابد.

در صورت پائين بودن غلظت اكسيژن در دود، تقريباً تمام سازندگان ماشين آلات در دنيا ترجيح مي دهند  كه از حلّال منواتانول آمين استفاده كنند. مونواتانول آمين علي رغم ويژگي هاي منحصر به فرد خود در سيستم هاي پالايش گاز نظير سرعت واكنش بالا با CO2 و نيز داشتن فشار بخار بالا، داراي معايب نيز مي باشد كه باعث ايجاد اختلال در سيستم مي شود. (نظير اكسايش در حضور اكسيژن و ايجاد خوردگي ناشي از آن). طي تحقيقات گسترده و طولاني مدت در واحد تحقيقات و توسعه شركت گازكربنيک شهركرد  اين شركت موفق به ابداع حلال جاذب  CO2، با نام تجاری (MPn) شده است، كه هم از لحاظ مصرف انرژي و هم از لحاظ حساسيت نسبت به اكسي‍ژن، نسبت به MEA  شرايط بسيار مناسبي دارد.

در فناوری ماشین سازی گاز کربنیک شهرکرد، براي بخش ميعان گاز  CO2  اقدام به طراحي و ساخت سيستم جذبي با سيكل آب و آمونياك شده است. اين سيستم اگرچه گرانتر از سيستم هاي تراكمي با كمپرسور است ولي  صرفه جوئي قابل ملاحظه اي در مصرف برق ايجاد مي كند و نگهداري اين سيستم  بسيار كم هزينه تر از سيستم هاي تراكمي است. بايد توجه داشت كه سرمايه گذاري  بر روي اين سيستم، مصرف برق واحد بازیافت را كاهش مي دهد و به اين ترتيب علاوه بر کاهش هزینه های بهره برداری، ارزش زیست محیطی پروژه را نیز افزایش می دهد.